Categorieën
Geen categorie

Gas is niet meer te betalen, wat nu?

column Sjak Rijploeg, voorzitter Lewenborg Energie 30-7-2022

Het potverteren van de natuurlijke bronnen van energie en grondstoffen komt met horten en stoten aan zijn einde. Oorlogen, chantage en tekorten drijven de prijs op. Energie, voedsel en grondstoffen worden duurder. Vooral gas wordt ook voor veel mensen in onze wijk onbetaalbaar.

Velen wilden al wel naar duurzame energie toe en de kansen daarop groeien met de dag.

Maar eerst  moeten en kunnen we snel besparen zonder te verkleumen. Maar eigenlijk moeten we van het gas af en onze huizen duurzaam en betaalbaar verwarmen.

Dit najaar komen er een reeks bijeenkomsten van Lewenborg Energie en de gemeente. Vooral hoe we snel ons gasverbruik kunnen verminderen komt daarbij aan de orde. Woningeigenaren kunnen vaak meer zelf doen, maar hoe betaal je dat. Huurders kunnen minder zelf doen maar ook 10% minder gas en euro’s voor verwarming helpt.

En de woningcorporaties worden uiteraard ook betrokken.

Al jaren zijn we bezig de mogelijkheden om schone warmte met een warmtenet te onderzoeken. In september moet uit een lopende studie blijken of het betaalbaar kan.

En als het kan dan is het zaak om meters te gaan maken. Maar één ding staat vast: we doen het alleen als het netwerk voor en van de bewoners is en niet van een commercieel bedrijf dat vooral de belangen van de aandeelhouders en de directie najaagt.

Een voldoende warm huis vinden we een recht, geen handelswaar.

Er zal veel gaan veranderen, gezamenlijk kunnen we daar verbeteren van maken.

Wie sluit zich bij ons aan, voor betaalbare en duurzame energie voor alle             .

Sjak Rijploeg

Voorzitter Lewenborg Energie